Loading...

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

ΔΙΑΙΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ…
ΑΡΧΙΚΗ / About
Evangelos Zoumbaneas

Ο θεραπευτής πρέπει να το πιστεύει περισσότερο, αλλά ο ασθενής να το θέλει περισσότερο…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΥΜΠΑΝΕΑΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (www.insr.gr) και αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. Είναι μέλος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Από τον Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών – ΚΕΑΔΔ (www.keadd.gr), το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED (www.eating-disorders.org.uk) σε ό,τι αφορά τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις Master Practitioner on Eating Disorders αποκλειστικά για επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την αντιμετώπιση περιστατικών με διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής. Έρευνες και μελέτες του με θέμα την παχυσαρκία και τη διατροφή έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια διατροφής.

Με τον συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ίδρυσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή – Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή – Health & Wellness και υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-food for thought.

Επίσης με τον Μανώλη Μανωλαράκη είναι οι συγγραφείς του οδηγού καθημερινής διατροφής υπό τον γενικό τίτλο Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά; που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο από όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο. (Ελληνικά Γράμματα 1η έως 10η έκδοση, Μεταίχμιο – 11η έκδοση).

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το δεύτερο προσωπικό του βιβλίο Η Διατροφική Νοημοσύνη, Η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία (Ελληνικά Γράμματα, Μεταίχμιο – 3η και 4η έκδοση), το οποίο πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το τρίτο προσωπικό του βιβλίο Σεφ… στο παρά πέντε, Διατροφή, ιδέες και συνταγές για πολυάσχολους (Ελληνικά Γράμματα, Μεταίχμιο – 2η και 3η έκδοση).

Τον Δεκέμβρη του 2011 εκδόθηκε το τέταρτο βιβλίο του σε συνεργασία με την Ταϊλανδέζα chef Amporn Muangphrom με τον τίτλο Tai Chef Express από τις εκδόσεις Μοτίβο. Πρόκειται για έναν οδηγό ελαφριάς μαγειρικής βασισμένο σε ταϊλανδέζικες συνταγές που υλοποιούνται όμως με ελληνικά τρόφιμα. Από το 1999 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στη Νέα Ιωνία.

Ο Ευάγγελος είναι ένας άνθρωπος ρομαντικός, ενίοτε αυτό του βγαίνει μέσα από έναν καλό λόγο, ένα όμορφο τραγούδι, μία ζεστή ματιά ή ένα καλογραμμένο βιβλίο !! Εργάζεται ασταμάτητα όλη μέρα ,μονάχα που το κάνει με το δικό του μοναδικό τρόπο και έχει τους δικούς του, εντελώς προσωπικούς του λόγους για αυτό ! Όνειρό του να αλλάξει τον κόσμο και πιστέψτε με από τα λεγόμενά του, καταλαβαίνω ότι έχει πάρει στα πολύ σοβαρά το σκοπό του, μα έχει κιόλας βρει τη συνταγή !! Τέχνη, έρωτας και καλή υγεία… κι όσο αφορά το τελευταίο έχει καταλήξει στο "χρυσό δίπτυχο", δια βίου άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, τέτοια που να θρέφει το σώμα ,το μυαλό και την ψυχή. Λένε ότι έχεις κατανοήσει πλήρως το νόημα ενός θεωρήματος ,εάν μπορείς με πολύ πολύ απλά λόγια να το αποδώσεις, με τέτοιο τρόπο που να μπορούν όλοι να το αντιληφθούν...Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στο "Διατροφολογικό στίβο" ο Ευάγγελος θα μπορούσε να υπερηφανεύεται (δεν το κάνει καθώς δεν είναι του χαρακτήρα του), ότι ενώ κατέχει στον υψηλότερο βαθμό την επιστήμη του, το μόνο που έμενε ήταν να την αποδώσει με απλά λόγια, τόσο απλά που θα μπορούσε ο καθένας να αντιληφθεί το νόημα και να γίνει λίγο πιο σοφός όσον αφορά το διατροφολογικό προγραμματισμό της ζωής του. Αυτό είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας όταν καθημερινά συναρμολογούσε λέξεις ,εκφράσεις και συναισθήματα, για να γεννηθεί τελικά το " thin... positive" !!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ένα στοιχείο που κάνει τα βιβλία του κύριου Ευάγγελου Ζουμπανεά αλλά και τον ίδιο προσωπικά να ξεχωρίζει ως επιστήμονας είναι τόσο η μόρφωση του όσο και η αντίληψη του σε εύθραυστα ζητήματα που αφορούν τον ανθρώπινο ψυχισμό τα οποία δύναται να επηρεάζουν είτε βαθιά είτε επιδερμικά τη σχέση που έχει ένας άνθρωπος με το φαγητό, κάποιες φορές μάλιστα χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος στο συνειδητό επίπεδο της διεργασίας της άμεσης σκέψης. Οι διατροφικές και οι συναισθηματικές διαταραχές σε σχέση είτε με την απώλεια είτε με την αύξηση του βάρους, στέκουν ακόμη ως ένα ζήτημα ταμπού στις μέρες μας σε πολλές κοινωνίες. Αρκετοί επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο έχουν είτε έλλειψη βαθιάς παιδείας είτε έλλειψη επαρκών επιστημονικών γνώσεων στα εύθραυστα ζητήματα του ανθρώπινου ψυχισμού, με αποτέλεσμα κάποια από τα βιβλία τους να μην είναι χρήσιμα σε άτομα που δεν έχουν απλός να χάσουν λίγα κιλά, αλλά, χρειάζονται μια πιο εκτεταμένη πληροφόρηση και γνώση επί της σχέσης του φαγητού με την εν τω μέσω συναισθηματική κατάσταση που εν δυνάμει μπορεί να επηρεάζει τις διατροφικές τους επιλογές. Ο κύριος Ζουμπανέας πέραν από διαιτολόγος - διατροφολόγος έχει και την παιδεία αλλά και την αντίληψη, να συνδυάζει στα βιβλία του γνώσεις οι οποίες είναι χρήσιμες σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και όχι μόνο προς άτομα που θα ήθελαν απλά να χάσουν 5 ή 10 κιλά. Οπότε τα βιβλία του κύριου Ζουμπανέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν εργαλεία αυτομόρφωσης και γνώσης για πολλά άτομα, και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τα βιβλία του να ξεχωρίζουν μέσα από άλλα βιβλία, που απλώς εστιάζουν στη «διατροφή» η στην απώλεια βάρους.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΙΕΡΗ

Νιώθω ευγνώμων που στην επαγγελματική μου πορεία συνάντησα τον Ευάγγελο Ζουμπανέα ως καθηγητής μου στο Master για τις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία που έκανε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών σε συνεργασία με το [ΚΕΑΔΔ] υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED). Ο τρόπος που διδάσκει είτε μέσα στην αίθουσα είτε μέσα από τα βιβλία είναι ότι νιώθεις πως είναι δίπλα σου και σου τα παρουσιάζει με τόσο απλό και κατανοητό τρόπο που είναι αδύνατο να μην τα καταλάβεις. Συγχρόνως νιώθεις να ταυτίζεσαι με πολλά από αυτά που παρουσιάζει,, σαν να ξέρει την ιστορία σου, τις προσπάθειες σου και να έρχεται να σε βοηθήσει να βγεις από το δικό σου αναποτελεσματικό αγώνα πείθοντας σε ότι η απάντηση είναι αλλού, χρειάζεται άλλο τρόπο .. και πραγματικά υπάρχει τρόπος!

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΜΗΤΣΙΟΥ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Παρακολουθώ αναγνωστικά τον Κο Ζουμπανεα σε κάθε του βήμα. Λόγος σαφής, κατανοητός, χωρίς περιθώρια παρερμηνειών . Απλά βήματα που αποτελούν τον οδηγό για μια καλύτερη ζωή. Το τελευταίο του πόνημα, είναι και το πιο ολοκληρωμένο. Με απλά λόγια καταφέρνει να κάνει προσβάσιμο σε όλους , το βιοχημικό δαιδαλώδες μονοπάτι του ανθρώπινου οργανισμού και να μας δείξει ότι τελικά αν ακούς το σώμα σου , όλα είναι απλά. Τον ευχαριστώ από καρδιάς , όχι μόνο γιατί μου άνοιξε διατροφικούς δρόμους, αλλά γιατί μου αναβάθμισε τη ζωή μου διανοητικά και συναισθηματικά. Είναι απίστευτο... αλλά η τροφή μας είναι , είτε το φάρμακο μας , είτε το δηλητήριο μας... Εμείς διαλέγουμε...

AΝΝΑ ΧΡΙΣΚΙΩΤΗ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ