Η παχυσαρκία, η κατανάλωση συναισθηματικού φαγητού και οι διατροφικές διαταραχές που συχνά συνυπάρχουν, αποτελούν μάστιγες του αιώνα που διανύουμε.
Αυτές οι συνθήκες φαντάζουν εφιαλτικές για πολλά άτομα που δυσκολεύονται με τη διαχείριση του σωματικού τους βάρους. Οι δίαιτες τελικά, δεν έχουν πάντα το αποτέλεσμα που υπόσχονται. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους και όχι τις ίδιες τις δίαιτες για την αποτυχία διατήρησης της απώλειας του βάρους.
Αυτό συμβάλει στην χαμηλή αυτοεκτίμηση των περισσότερων διαιτώμενων και δίνει έδαφος για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών. Επιπλέον, όσο πιο αυστηρή είναι μια δίαιτα τόσο πιο συχνά εμφανίζεται το παράλογο αίσθημα πείνας και η ανορθόδοξη ικανοποίησή του, που με απλά λόγια εκφράζεται ως «συναισθηματικό φαγητό».
Τελικά, φαντάζει όλο και πιο δύσκολο να ξαναρχίσει κάποιος και πάλι από την αρχή μια νέα προσπάθεια όταν κάθε προηγούμενη έχει αποτύχει.
Θα πεινάσω; Πόσο δύσκολο είναι να αδυνατίσω και να πετύχω τον στόχο μου; Είναι αξιόπιστες οι δίαιτες που συστήνουν οι Διαιτολόγοι ακόμα κι όταν πρόκειται για απώλεια λίγων κιλών; Πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα και ποιος θα βγει νικητής από τη μάχη με τον χρόνο;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια ενός προγράμματος αδυνατίσματος.
Η σημασία της διατροφικής νοημοσύνης
Η διαχείριση του συναισθηματικού φαγητού μέσω της καλλιέργειας ενός υψηλού «Δείκτη Διατροφικής Νοημοσύνης» είναι το θεμέλιο και η λογική πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί μια υγιής διαδικασία για την επίτευξη ενός ιδανικού σωματικού βάρους.
Αυτό που χρειάζεται κάθε άνθρωπος, είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που δε θα τον ταλαιπωρήσει, αλλά αντίθετα… θα τον φροντίσει, τα αποτελέσματά του θα έχουν διάρκεια και θα νιώθει ασφαλής τόσο κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του όσο και στη συνέχεια της ζωής του.
Πολλές φορές, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια μπορεί να επιτύχει κανείς περιστασιακή απώλεια βάρους. Χωρίς όμως την ριζική καταπολέμηση της πολυφαγίας και την διαχείριση του συναισθηματικού φαγητού, οποιαδήποτε μέθοδος αδυνατίσματος είναι καταδικασμένη να αποτύχει με την πάροδο του χρόνου, αφού τα αποτελέσματά της δεν θα διατηρηθούν.
Πρόγραμμα διατροφικής αγωγής & υποστήριξης
Το πρόγραμμα διατροφικής αγωγής & υποστήριξης “Διατροφική Νοημοσύνη” απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα που πάσχουν από διαταραγμένη σχέση με την τροφή.
Βασίζεται στο best seller βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – Η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» του συγγραφέα Ευάγγελου Ζουμπανέα και στην μεθοδολογία της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders. Εφαρμόζεται κατά αποκλειστικότητα από Επαγγελματίες Υγείας και Master Practitioners in Eating Disorders και περιλαμβάνει συγκεκριμένα θεραπευτικά στάδια.
Το πρώτο βήμα στην θεραπεία είναι η αξιολόγηση της διατροφικής συμπεριφοράς και η διερεύνηση ύπαρξης Διατροφικής Διαταραχής. Τα επόμενα στάδια, αφορούν την αξιολόγηση και επαναφορά της βιοχημικής ισορροπίας προτού ξεκινήσει η συμπεριφορική θεραπεία.
Βήμα 1. Επαναφορά βιοχημικής ισορροπίας
Η αρχική αξιολόγηση αιματολογικών, βιοχημικών και ορμονικών εξετάσεων που μπορεί να επηρεάζουν την επαρκή πρόσληψη τροφής είναι το βήμα εκκίνησης του προγράμματος Διατροφική Νοημοσύνη. Στην θεραπευτική ομάδα υπάρχει ενεργή συμμετοχή και συνεργασία εξειδικευμένου συνεργαζόμενου Ιατρού και:
- ρυθμίζονται διαταραγμένοι μεταβολικοί παράγοντες που πιθανόν επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου
- αποκαθιστούνται πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά
- αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας
Βήμα 2. Διερεύνηση διατροφικών συμπεριφορών
Η διαχρονική αξιολόγηση της διατροφικής συμπεριφοράς και η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την σταθερότητα ενός προγράμματος διατροφής είναι το 2ο βήμα του προγράμματος Διατροφική Νοημοσύνη.
Σε αυτό το βήμα, γίνεται χρήση εξειδικευμένων ημερολογίων καταγραφής διατροφής για την οργάνωση και την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των καθημερινών γευμάτων.
- Διερεύνηση και κατανόηση παραγόντων που επηρεάζουν την διατροφική συμπεριφορά και οδηγούν σε συναισθηματικό φαγητό (οικογένεια, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, λανθασμένες πεποιθήσεις)
- Εκπαίδευση σε τεχνικές για την διαχείριση της υποτροπής και του συναισθηματικού φαγητού
-
Προσδιορισμός των κινήτρων που θα οδηγήσουν στην αλλαγή
- Διερεύνηση και αλλαγή λανθασμένων πεποιθήσεων και σκέψεων που σχετίζονται με το φαγητό
Επιπρόσθετα, στο συγκεκριμένο βήμα θεραπείας γίνεται διερεύνηση και κατανόηση παραγόντων που επηρεάζουν την διατροφική συμπεριφορά. Η ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα στρες και η διαχείριση τοξικών καταστάσεων και επικριτικών σχολίων έχουν βαρύνουσα σημασία.
Βήμα 3. Πρωτόκολλο συμπεριφορικής θεραπείας
Σε αυτό το βήμα εμβαθύνουμε σε ακόμα περισσότερες τεχνικές για την διαχείριση της υποτροπής και του συναισθηματικού φαγητού.
Επιπλέον, εμβαθύνουμε στην ενίσχυση αυτοεκτίμησης, την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της ενίσχυση εαυτού στην αλληλεπίδραση με τους άλλους όπως:
- Εκμάθηση δεξιοτήτων για τη διαχείριση ιδιαίτερων καταστάσεων όπως εξόδους για φαγητό, κοινωνικές συναναστροφές, γάμους, δεξιώσεις, γιορτές και άλλα
- Διαχείριση αρνητικής εικόνας σώματος
- Διατροφικές και ψυχολογικές παρεμβάσεις στην διαχείριση του συναισθηματικού φαγητού
- Εκπαίδευση στην ενσυνείδητη Διατροφή (Mindful Eating)
- Εκπαίδευση στην προετοιμασία και δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής για μία συνολική και διαχρονική υγεία
Υποστήριξη από έμπειρη ομάδα επιστημόνων
Η συνεργασία εξειδικευμένων Επαγγελματιών Υγείας όπως Διαιτολόγου, Ψυχολόγου, και Καθηγητού Φυσικής Αγωγής αποτελούν την πιο σίγουρη και ασφαλή διαδικασία για τη θεραπεία ατόμων με διαταραγμένη σχέση με το φαγητό ή ατόμων που πάσχουν από κάποιου είδους Διατροφική Διαταραχή.
Το πρόγραμμα Διατροφική Νοημοσύνη παρέχεται σε κάθε άτομο που επιθυμεί να κατακτήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό με επιλεγμένες θεραπευτικές συνεδρίες.
Ζητήστε αξιολόγηση
Κλείστε τώρα μία αρχική συνεδρία αξιολόγησης με έναν επαγγελματία υγείας και ενημερωθείτε στη συνέχεια για όλες τις εναλλακτικές επιλογές θεραπείας.
Τι να περιμένετε από την αρχική συνεδρία αξιολόγησης
Κατά την αρχική συνεδρία γίνεται «Αξιολόγηση της Διατροφικής Συμπεριφοράς και διερεύνηση πιθανής Διατροφικής Διαταραχής» με τη χρήση εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων.
Για την αξιολόγηση θα συνδεθείτε με έναν Επαγγελματία Διαιτολόγο ή Ψυχολόγο με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Θα σας μεταφέρει μία πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος του προβλήματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εργαλείων. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να αφιερώσετε στην αρχική συνεδρία θα είναι περίπου 50 λεπτά.

Ο επαγγελματίας υγείας που θα συνομιλήσετε την πρώτη φορά θα εκτιμήσει το αρχικό σας αίτημα και θα σας προτείνει τη θεραπευτική ομάδα που θα συνεχίσετε εφόσον το επιθυμείτε. Θα σας παρουσιαστεί μια πρόταση θεραπείας με τα βήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω προσαρμοσμένα στην δική σας περίπτωση και συνήθειες ζωής.
Υπάρχει λύση!
Με την σωστή καθοδήγηση και την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση κάθε άτομο που πάσχει από διαταραγμένη σχέση με το φαγητό μπορεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο θεραπείας. Να αποφύγει την άσκοπη σπατάλη χρημάτων σε μεθόδους και πρακτικές που τυχόν δεν ταιριάζουν στην δική του περίπτωση.
Εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να ζητήσετε να σας δοθούν γενικές οδηγίες με τη μορφή ενημερωτικού υλικού. Θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε περισσότερο το θέμα που σας απασχολεί καθώς και γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για την διαδικασία της θεραπείας.
Είστε έτοιμοι να μιλήσετε με τον άνθρωπο που θα αλλάξει την ζωή σας;
Ζητήστε να μιλήσετε με εκπρόσωπο μας και να προγραμματίσετε ΔΩΡΕΑΝ μια διαδικτυακή συνεδρία διάγνωσης διατροφικής συμπεριφοράς ή πιθανής Διατροφικής Διαταραχής.