Find An Expert

γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες

Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες

 Οι δίαιτες και ο περιορισμός της τροφής μέσα από αυτές προηγούνται των περισσότερων διατροφικών διαταραχών σύμφωνα με όλες τις έρευνες

Οι δίαιτες δεν έχουν πάντα το αποτέλεσμα που υπόσχονται. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους και όχι τις ίδιες τις δίαιτες για την αποτυχία διατήρησης της απώλειας του βάρους. Αυτό συμβάλει στην χαμηλή αυτοεκτίμηση των περισσότερων διαιτώμενων και δίνει έδαφος για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δίαιτες

Η δίαιτα είναι μια αποτυχημένη μέθοδος απώλειας βάρους και το 97% των ατόμων τελικά αποτυγχάνουν.

Επιπρόσθετα, προκαλείται αντιδραστική υπερφαγία η οποία μπορεί να επιμείνει ακόμα και αν το άτομο σταματήσει τη δίαιτα. Για να αντισταθμίσουν την υπερφαγία, τα άτομα καταφεύγουν σε καταστροφικές συμπεριφορές όπως περισσότερη δίαιτα, ασιτία, εμετό και υπεργυμναστική.

Οι βιοχημικές επιπτώσεις μιας δίαιτας από την έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, προωθούν την υπερφαγία και την αύξηση του βάρους. Τα άτομα που κάνουν δίαιτα δεν ανταποκρίνονται στα μηνύματα και τις ανάγκες του σώματός τους που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τους περιορισμούς της. Τα άτομα λοιπόν που ακολουθούν ένα αυστηρά υποθερμικό πρόγραμμα διατροφής, που δεν έχει σχεδιαστεί με βάση τις προσωπικές ανάγκες τους, τον έλεγχο βασικών αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων καθώς και την αξιολόγηση της ψυχοσυναισθηματικής σχέσης τους με το φαγητό, αναπόφευκτα θα αποτύχουν.

2 μήνες αντοχή

Στο βιβλίο «Διατροφική νοημοσύνη» καταγράφτηκε για πρώτη φορά ότι η μέγιστη αντοχή σε ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής ενός ατόμου που πάσχει από διατροφική διαταραχή ή έχει μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό, είναι κατά μέσο όρο δυο μήνες.

Το επόμενο βήμα είναι η διακοπή της δίαιτας και η γρήγορη επαναφορά του ατόμου στο ίδιο ή και σε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που είχε πριν ξεκινήσει τη συγκεκριμένη δίαιτα. Με την τακτική αυτή, το άτομο ανά δύο μήνες διακόπτει τη δίαιτα ή καταπιάνεται και πάλι με κάποια νέα μαγική μέθοδο αδυνατίσματος.

Το θηρίο θα είναι πάντα εκεί

Αυτή η αποτυχημένη προσπάθεια δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ισχυρής θέλησης.

Έχει να κάνει με την αποδιοργάνωση των φυσικών μηχανισμών άμυνας του οργανισμού. Δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι έπειτα από δυο μήνες, πιθανόν, να έπαψαν τα κίνητρα για περαιτέρω αδυνάτισμα. Έχει να κάνει με το ότι χάθηκαν τα μαγικά κλειδιά που θα κλειδώσουν το θηρίο της βουλιμίας στο κλουβί του.

Το θηρίο θα είναι πάντα εκεί, κάθε μέρα και κάθε ώρα. Κάθε φορά που χάνεται ένα γεύμα. Κάθε φορά που επιθυμείς να φας κάτι περισσότερο από αυτό που συνιστά η δίαιτα. Θα θεριεύει πίσω απ’ την πλάτη σου περιμένοντας την πρώτη στιγμή αδυναμίας για να ξυπνήσει.

Αν αντιμετωπισθεί απερίσκεπτα η βουλιμία, αν δεν μάθει το άτομο που πάσχει από Διατροφική Διαταραχή  πώς να τη χειρίζεται, αν δεν κατανοήσει τους μηχανισμούς και τις τεχνικές που απαιτούνται για να καταφέρει να τη δαμάσει, τότε αυτό το θηρίο είναι πολύ πιθανό να γεράσει μαζί του. Να καταλήξει ένας ακόμα άνθρωπος που πέρασε τη ζωή του κάνοντας αποτυχημένες δίαιτες. Όσο πιο πολλές δίαιτες κάνει κάποιος τόσο ενδυναμώνεται το θηρίο της βουλιμίας. Μέχρι το τέλος, όπου θα κυριαρχήσει η δύναμή του θηρίου. Θα τον αναγκάσει να συμβιβασθεί μαζί του αλλά και με το πάχος του.

Κι όμως η βουλιμία και το συναισθηματικό φαγητό αντιμετωπίζεται

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Για να καταφέρει κάποιος να τη νικήσει αρκεί να μπορέσει να τη γνωρίσει.

Να αναγνωρίσει τα αδύνατα σημεία της, να μάθει πώς να τη δαμάζει, να βρει τα κουμπιά της. Να καταστρώσει σχέδια για την αντιμετώπισή της σε «μια μάχη σώμα με σώμα». Οι λύσεις βρίσκονται μέσα. Το μυστικό της νίκης είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιους μηχανισμούς εκμεταλλεύεται η ίδια η βουλιμία για να διασπάσει τις άμυνες μας.

Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι να ξεκινήσει κάποιος ενισχύοντας και πάλι τους φυσιολογικούς, οργανικούς μηχανισμούς άμυνας που διαθέτει το σώμα του. Ο συγγραφέας Ευάγγελος Ζουμπανέας αναφέρει στο βιβλίο του Διατροφική Νοημοσύνη:

 «Η γνώση είναι δύναμη. Αποκτώντας γνώση θα καταφέρεις σιγά σιγά να υπερισχύσεις του αντιπάλου και τελικά να τον κερδίσεις. Είναι σημαντικό να καταφέρεις κάποια στιγμή να είσαι αδύνατος, μα πρέπει ταυτόχρονα να επιτύχεις να είσαι και «δυνατός».

Επιτυγχάνοντας έναν υψηλό δείκτη Διατροφικής Νοημοσύνης

Το να έχεις Διατροφική Διαταραχή δεν είναι κατάρα, είναι μία τεράστια ευκαιρία να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κάποτε ένας θεραπευμένος πλέον ασθενής:

«Εγώ αν δεν είχα κάποια στιγμή κακή σχέση με το φαγητό δεν θα καταπιανόμουν με όλα αυτά. Δεν θα είχα μάθει τόσο υπέροχα πράγματα. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι. Τους δίνεται μια σπουδαία ευκαιρία τώρα που έχουν διατροφική διαταραχή να μάθουν πράγματα και να γίνουν καλύτεροι. Μάλιστα, μετά από κάποιους μήνες δεν θα ασχοληθούν ποτέ ξανά με το βάρος τους και τις δίαιτες. Αυτοί, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ότι έχουν χαμηλό «Δείκτη Διατροφικής Νοημοσύνης». Να παλέψουν για να τον βελτιώσουν και να κατακτήσουν τον βέλτιστο δείκτη, και να νιώθουν περήφανοι γι’ αυτό. Αντίθετα, αυτοί που δεν έχουν διατροφική διαταραχή δεν θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα».

Μέχρι το τέλος και για τελευταία φορά

Η θεωρία του Δείκτη Διατροφικής Νοημοσύνης έρχεται ως η κατάλληλη γνώση που θα χρειασθεί ο κάθε άνθρωπος που έχει διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Θα αποκτήσει ξανά τη χαμένη ικανότητα να μπορεί να πει «φτάνει». Να βρει την δύναμη να παραμείνει σταθερός και πιστός στη  δίαιτα μέχρι το τέλος.

Πάσχεις από κάποιο είδους Διατροφική Διαταραχή ή βασανίζεσαι με το συναισθηματικό φαγητό; Το πρόγραμμα «Διατροφική Νοημοσύνη» μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει. Θα αποκτήσεις τον δικό σου υψηλό δείκτη διατροφικής νοημοσύνης προκειμένου να ανταπεξέλθεις στην διαχείριση του συναισθηματικού φαγητού και στην επίτευξη ενός ιδανικού υγιούς σωματικού βάρος.

Το πρόγραμμα «Διατροφική Νοημοσύνη» εφαρμόζεται κατά αποκλειστικότητα από Επαγγελματίες Υγείας, απόφοιτους της εκπαίδευσης Master Practioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών www.keadd.gr

Share the Post:
Scroll to Top